Как да превърнем балкона си в истинска градина

Вдъхновяваме се от французойките и италианките и открадваме няколко трика от професионалните градинари

Ако не разполагате с двор, то със сигурност имате балкон. И е време да започнете да мислите за него като за част от дома. От голо и скучно пространство или склад бихме могли лесно да превърнем балкона в разкошна градина и любимо кътче, където да пием кафето си сутрин или розето вечер. Или просто да релаксираме с книга в ръка и приятна музика. В зависимост от размерите на балкона можем да сложим малка маса с един или два стола, пейка, възглавници. Но не и преди да сме се погрижили за основното – цветята. Все пак започнахме с градината.

Можем да експериментираме, като започнем сега. Mожем да ползваме и вече наличното в дома си, като го изнесем навън, но по различен начин този път. А можем и просто да си направим план за действие на първо време.

Цветята

1. Не количество, а качество

Започнете с няколко растения, които изискват минимална поддръжка. Докато добавяте постепенно и други, формирайте знанията си, като четете и записвате неуспехите си. Така ще изградите и увереност, която ще ви помогне да продължите.Ако балконът ви е малък, не мислете, че трябва да избягвате големите растения. Няколко големи растения биха изглеждали значително по-добре в сравнение с навалица от малки саксийки. Стремете се към баланс и структура – заложете на ниски и високи растения, като първите поставите в предната част на балкона, докато вторите нека са в ъглите.

2. Видове растения

За да имате зеленина дори и през зимата, заложете като база на вечнозелени растения (чемшир, евкалипт, лаврово дърво и др.). Добавете за разнообразие и разкош сезонно цъфтящи чрез семена и луковици (хортензия, петуния, бегония, трицветна теменуга, мушкато, оксалис, калибрахое, карамфил, фуксия и др.). Симпатични членове на балконската ви градина биха били и чери доматите, лютите чушлета, саксийните ягоди, зелените подправки. Пълзящите и увивните растения пък биха допринесли по неповторим начин към атмосферата, освен това ще създадат и сянка, под която да се разхлаждате в горещите дни. За омайващи ухания включете във вашата балконска градина босилек, лавандула, градински чай, розмарин, нискорастящ ароматен тютюн.

3. Слънце vs сянка

Ако имате слънчев балкон, най-подходящите растения за него са тези, които могат да се справят с липсата на вода. Има причина всички растения Geraniums (здравец, мушкато, часовниче и др.) да обсипват буквално всеки балкон в средиземноморските страни. Петунии, калдъръмче, дребни гергини, годеции, латинки също обичат слънце. Пробвайте и житните, те процъфтяват при всякакви сухи условия. Ако балконът ви е сенчест, заложете на растения с едри листа и на такива, които виреят в джунглата (бамбук, хоста, фатсия и др.). Те ще създадат страхотна атмосфера, освен това някои от тях са вечнозелени.

4. Цветова палитра

За да не претрупвате визуално пространството, се опитайте да съчетаете максимум три цвята, като не броим зеленото. Балкончето ви би изглеждало като творение на професионален градинар, ако комбинирате няколко нюанса на един и същи цвят, например розово или лилаво. Можете да се спрете и на бяло плюс два нюанса синьо. Ако изберете само лилаво в два нюанса, да речем, можете да добавите контрастен цвят – жълто или червено. Ефектът ще е впечатляващ.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *